Relevante ankerteksten: waar moet je op letten?
Je hebt waardevolle content geschreven die aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep. Om hoog in de zoekmachine te ranken, heb je van te voren zoekwoorden analyse uitgevoerd. De vervolgstap is verdere zoekmachine optimalisatie. Daarbij ga je opzoek naar relevante interne links, zodat Google de structuur van jouw website begrijpt. Ook voeg je externe links toe, die jouw website meer waarde meegeven.
Maar hoe voeg je deze links toe? Daar komt de ankertekst bij kijken. In dit blog leer je wat de ankertekst is en hoe je deze inzet voor de kwaliteit en ranking van jouw content. Ze vormen een belangrijk onderdeel van jouw online marketing strategie.
Wat is een ankertekst?
De ankertekst is de tekst waaraan je de hyperlink koppelt. Ankerteksten bestaan uit het zoekwoord waarvoor de achterliggende URL geoptimaliseerd is. De tekst bestaat uit een interne of externe link. Met andere woorden: de anchor text is het zichtbare gedeelte van een hyperlink. Hyperlinks zijn belangrijk om in jouw content te verwerken. Ze koppelen pagina’s op jouw website. Door op de hyperlink te klikken wordt de bezoeker doorverwezen naar een andere pagina.
Wanneer je gebruik maakt van een ankertekst, vertelt de link aan Google waar de gelinkte pagina over gaat. Ook geeft dit relevantie mee aan de websitebezoeker. Elke link geeft waarde, ook wel link juice genoemd, aan de achterliggende pagina.
Een goede ankertekst kiezen
Je vraag je vast af: hoe schrijf ik een krachtige ankertekst? Bij het opstellen van een goede ankertekst zijn er drie eenvoudige aandachtspunten. Ze moeten daarnaast een goede verdeling hebben in de woorden die je gebruikt.
Hou het kort
Zorg voor korte maar duidelijke ankerteksten. Dit zorgt ervoor dat de tekst beter leesbaar is en de hyperlink een betrouwbare uitstraling heeft. Anders zien lezers het onderscheid tussen de diverse hyperlinks niet meer.
Duidelijke vormgeving
Zorg dat je ankertekst duidelijk herkenbaar is als een link, anders zien je lezers niet dat je tekst aanklikbaar is. Een standaard hyperlink is onderstreept en heeft blauw als letterkleur. Als de ankertekst niet duidelijk herkenbaar is, loop je meer pageviews mis. Zoals je op deze pagina ziet, kun je de hyperlinks ook opmaken in jouw eigen huisstijl. Zorg er wel voor dat ze nog steeds goed zichtbaar zijn als links.
Informatieve tekst
Wellicht ben je het zelf ook al tegengekomen op websites: links die standaard teksten bevatten. Deze ankerteksten zijn niet aan te raden. Lezers willen graag weten waar de link naartoe leidt, voordat ze er op klikken. Gebruik daarom informatieve teksten dat meteen duidelijk maakt waar de lezer naartoe gaat. Dit is dus ideaal als je zoekwoorden gebruikt. Verweef eenvoudigweg de linking in de tekst zelf.
Niet: Ankerteksten worden gebruikt voor hyperlinks weer te geven en maken deel uit van linkbuilding. Klik hier om daar meer over te lezen.
Ankerteksten worden gebruikt om hyperlinks weer te geven en maken deel uit van linkbuilding. Lees er meer over.
Wel: Ankerteksten zijn hyperlinks en maken deel uit van linkbuilding activiteiten.
‘Klik hier’ geeft geen directe informatie waar de link naar toe leidt. Ook is het algemeen bekend dat lezen een knelpunt vormt voor websitebezoekers, gebruik deze daarom nooit als hyperlink of in de CTA.
Optimaliseer jouw ankerteksten
Jouw ankerteksten kun je natuurlijk ook met terugwerkende kracht optimaliseren. Daarbij kijk je naar de huidige ankerteksten, analyseer je welke zoekwoorden achter deze hyperlink liggen en pas je de hyperlink naar deze phrasing aan. Soms moet je wat creatief zijn om de zin soepel te laten verlopen, met toch een optimale ankertekst erin verwerkt.
Ankertekst belangrijk voor SEO?
Het zorgvuldig kiezen van ankerteksten speelt een rol bij de optimalisatie voor zoekmachines. Daarnaast speelt ankertekst een rol in de vindbaarheid. Dus het is voor SEO essentieel om hier een grip op te hebben. Zoekmachines analyseren de gekozen woorden die gelinkt zijn naar een bepaald website. De specifieke zoekwoorden die als ankertekst worden gebruikt, worden door de zoekmachines gezien als een indicatie van het onderwerp van de gelinkte pagina.
Zorg er daarom voor dat jouw eigen website goede ankerteksten krijgt op andere websites, wanneer je backlinks krijgt of aanvraagt. Andersom gezien is het ook belangrijk om zelf goede ankerteksten te gebruiken. Voor het opstellen van een ankertekst.
Optimaliseer jouw content met de juiste ankerteksten
Met deze tips kun je gelijk aan de slag om de ankerteksten op jouw website te verbeteren. Het is geen moeilijke klus, maar je moet er wel goed tijd en aandacht aan besteden.
Kom je er niet uit? Wij kunnen je helpen met het realiseren van de juiste ankertekst. Leer nog meer over de juiste ankerteksten en linkbuilding inzichten vanuit de praktijk! Ontdek het in de gratis whitepaper ‘Linkbuilding: do’s en dont’s vanuit de praktijk’.